Menu


Strona główna

Organizacja

Nauczyciele

Rodzice

Uczniowie

Samorząd

Zajęcia pozalekcyjne

Galeria

Bezpieczeństwo
i profilaktyka

Stołówka szkolna

Pływalnia

Karta rowerowa

Ewaluacja koncepcja

Szkoła Promująca Zdrowie

Szkoła Odkrywców Talentów

Zamówienia
od 3000 do 14000 EU

Kontakt

 

 

 

 

 

Witaj na naszej stronie !

Odwiedziło nas:

Hit Counter

 


Linki:


Gmina Kleszczów

Ministerstwo Edukacji Narodowej

WODN Piotrków

WODN Łódź

CODN

Powiat Bełchatowski

Kuratorium Oświaty Łódź

Okręgowa Komisja Egzaminacyjna Łódź

Centralna Komisja Egzaminacyjna

 

 


Szkoła Podstawowa im. Mikołaja Kopernika w Łękińsku


 

 

Jadłospis 27 - 31.10.2014r. zobacz

 

Jadłospis 20 - 24.10.2014r. zobacz

 

Jadłospis 13 - 17.10.2014r. zobacz

 


 

 

Nowości na stołówce szkolnej - Beztłuszczowe CRISPY
 

               Od dnia 21.03.2011 do jadłospisu stołówki szkolnej wprowadzono smaczną i zdrową przekąskę – suszone krążki  jabłek, które produkuje firma PAULA z Kalisza.

              Beztłuszczowe CRISPY, które oferuje firma PAULA to produkty na rynku polskim w formie suszonych plasterków z buraka, marchwi, pomidora i jabłka. 
Crispy, w przeciwieństwie do innych przekąsek nie zawierają tłuszczy, są niskokaloryczne, bezglutenowe, bogate w błonnik, bez konserwantów i polepszaczy smakowych. 
W wygodnym, opakowaniu, którego zawartość, w przypadku jabłkowego CRISPY jest równa wartości odżywczej dwóch świeżych jabłek. 
Produkty są naturalne i mogą być spożywane zamiast świeżych owoców i warzyw, co potwierdziły niezależne badania prowadzone przez Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie oraz przyznane certyfikaty przez Głównego Inspektora Sanepidu. 
Badania kliniczne wykazały, że np. CRISPY z buraka działają ochronnie przy radioterapii nowotworów, hamują rozwój wielu z nich i podobnie jak burak są pomocne w leczeniu nadciśnienia, a także chorób układu krążenia. 
Mamy nadzieję, że wprowadzone suszone owoce zachęca dzieci i dorosłych  do zdrowego

 

www.crispy.com.pl

 


 

 

W bieżącym roku szkolnym kontynuujemy akcję „Szklanka mleka”. Będzie ona trwać od października do maja. Uczniowie otrzymają darmowe – białe mleko 3 razy w tygodniu.

 

Mleko będzie wydawane w poniedziałki, środy i piątki 
– po 1 kartoniku dziennie (łącznie 3 w tygodniu).

 

 


 

 

W bieżącym roku szkolnym kontynuujemy akcję „Owoce w szkole”.

 Uczniowie klas  I-III otrzymają darmowe porcje warzyw i owoców 3 razy w tygodniu.

Owoce i warzywa będą wydawane we wtorki, czwartki i piątki – po 1 porcji warzyw i owoców dziennie (łącznie 3 razy w tygodniu).

 


W Szkole Podstawowej im. Mikołaja Kopernika w Łękińsku funkcjonuje stołówka   szkolna. Dzięki niej wszyscy uczniowie mają możliwość skorzystania z obiadów i herbaty. Ponadto stołówka odpowiedzialna jest za wydawanie mleka w ramach „Europejskiego programu dopłat do spożycia mleka w szkołach”.

           W roku szkolnym 2012/13 ze stołówki korzysta 78 uczniów. Podstawowym celem i zadaniem stołówki szkolnej jest zapewnienie odpowiednio zbilansowanej żywności pod względem ilości i proporcji składników odżywczych, dostosowanych do potrzeb dzieci, a także zapewnienie jej bezpieczeństwa zdrowotnego. Dlatego dnia 05 stycznia 2009 roku wdrożyliśmy i utrzymujemy system HACCP (Analiza zagrożeń i krytyczny punkt kontroli). Zakres systemu HACCP obejmuje przygotowanie posiłków w kuchni oraz wszystkie etapy od momentu przyjęcia surowców do kuchni poprzez magazynowanie, obróbkę wstępną, termiczną i wtórną aż do wydania gotowego posiłku. System HACCP oparty jest na siedmiu zasadach opisanych w Kodeksie Żywnościowym (Codex Alimentarius) oraz zgodny z aktualnym prawem żywnościowym. Podstawą prawną do wdrożenia systemu HACCP jest Rozdział II art. 5 ust 1, ust.2, lit. a, b, c, d, e, f, g Rozporządzenia WE Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139).

 

Zasady systemu HACCP to:

1)      Identyfikacja i analiza zagrożeń.

2)      Określenie CCP - Krytycznych Punktów Kontroli.

3)      Ustalenie limitów krytycznych dla każdego CCP.

4)      Ustalenie sposobu monitorowania każdego CCP.

5)      Określenie działań korygujących.

6)      Ustalenie sposobu weryfikacji systemu HACCP.

7)      Opracowanie dokumentacji systemu HACCP.

 

Stołówka szkolna jest wyposażona w nowoczesny, w pełni sprawny sprzęt, a nasi pracownicy zostali przeszkoleni w zakresie sytemu HACCP, a także przestrzegają zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Higienicznej.

Polityka bezpieczeństwa żywności jest rozpowszechniona i znana wśród wszystkich pracowników oraz podlega przeglądowi i uaktualnieniu w zależności od potrzeb.

 

Opracowała: Halina Maciejska

Regulamin stołówki szkolnej

   

 

www.limits.com.pl